הודוהודו, תת היבשת הענקית והמגוונת, ידועה בדברים רבים כגון מגוון תרבותי, אוכל ייחודי, צבעוניות ותעשיית היי טק פורחת. אך מימד חדש נוסף לדמוקרטיה הגדולה בעולם, מימד סולארי.

הודו שאינה ידועה בניקיונה הרב הולכת לכיוון של אנרגיה נקייה סולארית. הודו הציבה לה פרויקט משימה לאומית חדש אפשר ינסה לאפשר לה להשתחרר מהתלות הגוברת בפחם ודלקי מאובנים אחרים. בכלכלה שצומחת בקצב חד כמו הודו, אין זה משימה פשוטה להטות ספינה כה גדולה לשימוש באנרגית סולארית ולהתחיל לייצר חשמל תוך שימוש במערכות אנרגיה סולארית בהודו.

פרויקט האנרגיה הסולארית החדש בהודו מתואר על ידי רבים כתוכנית השאפתנית ביותר בעולם כיום בתחום האנרגיה הסולארית. מטרת פרויקט האנרגיה הסולארית ההודי היא לתת תשובה למחסור הגדל של הודו בחשמל. הודו היא המזהמת ה 4 בעולם של גזי חממה ומטרה נוספת היא להגדיל את תפוקת החשמל מבלי להגדיל את פליטת הפחמן, זאת על ידי אנרגיה סולארית.

בתוכנית האנרגיה הסולארית ההודית מתוכננת התקנת מערכות סולאריות בהיקף של 20 ג’יגה וואט במהלך עשור הקרוב. ידע תוכנית האנרגיה הסולארית הוא להגיע ל ייצור חשמל מאנרגיה סולארית בהיקף של 200 ג’יגה וואט עד שנת 2050 (כיום, בכל מדינות העולם ביחד, מייצרים חשמל מאנרגיה סולארית בהיקף של 14 ג’יגה וואט בלבד).

על פי תוכנית חשמל סולארי ההודית, עד שנת 2020 יופחת תעריף החשמל מאנרגיה סולארית לאותו התעריף של חשמל ממקורות אנרגיה של דלקים מחצביים. במסגרת תוכנית האנרגיה הסולארית, עד שנת 2012 תחייב הממשלה את כל המבנים הממשלתיים להציב פאנלים סולאריים על גגותיהם. בתוכנית יינתן תמריץ לכ- 20 מליון בתי אב להשתמש באנרגיה סולארית לחשמל ביתי עד שנת 2020, כאשר החשמל ממערכות האנרגיה הסולארית יוזרם לרשת החשמל ההודית והדיירים יקבלו תגמול על כך. עלות תוכנית האנרגיה הסולארית ההודית מוערכת ב 18-23 מיליארד דולר.

הודו סולארי

תת היבשת ההודית, אחד המקומות הצפופים והמאוכלסים בעולם, סובלת היום ממחסור כרוני בחשמל לאוכלוסיה עירונית וכפרית הולכת וגדלה, במקביל לכלכלה צומחת שדורשת עוד ועוד אנרגיה. הודו תלויה בפחם, המחצב המזהם ביותר בעולם, באופן נואש. תוכנית האנרגיה הסולארית ההודית נוצרה כתוצאה מלחצים גדולים מגורמים בינלאומיים שונים הדורשים ממנה לצמצם את פליטת גזי החממה בשטחה. שליש מאוכלוסיית תת היבשת סובלים ממחסור בחשמל והפסקות חשמל הן דבר שבשגרה, הן בשל מחסור באספקה והן בשל תשתית לקויה.

יש לקוות שתוכנית האנרגיה הסולארית ההודית, שאפתנית ככל שתהיה, תצליח. למרות שלמראית עין קשה לראות איך תוכנית בהיקף כה גדול תקרום עור במדינה שהתשתית הניהולית והאזרחית לוקה בחסר, הצלחת תוכנית אנרגיה סולארית בהיקף כה גדול במדינה כהודו תהווה מודל למדינות מתפתחות אחרות כמותה ותשמש דוגמה לכל העולם.