בשנים האחרונות הולכת וגוברת המודעות לנושא איכות הסביבה. הנושא תופס תאוצה הן בעקבות תופעות כאפקט החממה, החור באוזון, וההתחממות הגלובאלית והן בעקבות ההבנה כי מקורות האנרגיה הקיימים בעולם מתכלים בקצב מהיר, והמשך שימוש בקצב הנוכחי יביא להתייקרות והגברת התלות במדינות המייצרות נפט וגז טבעי שהן ברובן מדינות ערב. נושא איכות הסביבה והשמירה על כדור הארץ ומשאביו מביאה רבים לשינוי בהרגלים. נושאים כגון מחזור, מעבר לרכבים היברידיים, שימוש בנורות חסכוניות ופריחתם של הגאדג’טים העובדים על אנרגיה סולרית נעשה ברמת הפרט, אולם גם ברמת המדינות השונות קיימת מודעות הולכת וגוברת לצורך בפיתוח מקורות אנרגיה ירוקה חליפית, והורדת צריכת הגז והנפט.
הנשיא ברק אובמה הציג לפני מספר ימים את תוכניתו לצמצם את השימוש בנפט בארצות הברית בשליש עד לשנת 2025, סין מובילה בהשקעות והשקיעה 54.5 מיליארד שקלים באנרגיה ירוקה בשנת 2010, ובאירופה המודעות אף היא גדולה מאד לנושא. עם הגידול בהשקעות בפיתוח התחום, ושינוי המדיניות הנוגע לתחום מצד המדינות השונות בעולם, נושא ההשקעה באנרגיה סולארית ואנרגיה ירוקה בכלל הופך רלוונטי גם עבור ניהול תיק השקעות הפרטי של המשקיעים השונים.
מה עקרונות האנרגיה החליפית?
אנרגיה יכולה לבוא לידי ביטוי באופנים רבים: חשמל, חום, תנועה, חמצון או שריפה. כאשר עושים שימוש באנרגיה שמקורה בגז טבעי או בנפט, משתמשים בשריפה וממירים את החום שנוצר בשריפה לתנועה ולאנרגיה חשמלית. כאשר משתמשיםבטכניקה זו נותרים חומרים מזיקים לאחר השריפה הגורמים לזיהום האוויר, החור באוזון ולכל הדברים המזוהים עם השלילה שבשימוש באנרגיה שמקורה בנפט וגז. בנוסף, שריפת הגז והנפט מכלה את החומר ממנו נוצרת האנרגיה, וככל שנעשה שימוש מרובה יותר בנפט כך נותר פחות נפט על כדור הארץ אותו ניתן לנצל לצורך יצירת אנרגיה.
מסלול פיתוח אחד בתחום האנרגיה הוא העלאת ניצול השימוש באנרגיה שמקורה בגז ונפט. דוגמה לכך הם החלפת נורות הלהט ונורות ההלוגן הצורכות משאבי חשמל מרובים, בנורות פלורסצנט (CFL) הצורכות כ-70% פחות חשמל מנורות להט רגילות כיוון שהן אינן ממירות את מרבית אנרגיית החשמל לחום, כמו נורות הלהט הרגילות.
כאשר מדברים על אנרגיה נקייה מתייחסים למעשה ליצירת אנרגיה שאינה כוללת תופעת לוואי של הצטברות חומרים המזיקים לכדור הארץ ולאיכות החיים עליו. דרישה נוספת מתחום האנרגיה הירוקה הוא שימוש במשאבי טבע שאינם מתכלים, כגון אור השמש או זרימת מי הנחלים, על מנת ליצר מקורות אנרגיה חליפיים שאינם צפויים להיגמר ביום מן הימים.
מקורות אנרגיה חליפית אינם רעיון חדש. תחנות הרוח בהולנד ותחנות קמח הפועלות על יד הנעת גלגל במי נהרות הם למעשה ניצול עתיק של הרעיונות שהיום חוזרים אליהם במטרה לשכללם ולהפיק כמויות אנרגיה מסחריות מהם.
בארץ קיימת מודעות רבה לשימוש באנרגיה סולארית, שהיא אחת מצורות האנרגיה הנקייה המובילות בפיתוחים החדשים. במרבית בתי האב מותקן דוד שמש הממיר את חום השמש למים חמים באמצעות שימוש בתאים פוטואלקטריים. עד היום, השימוש בתאים אלו היה מוגבל כיוון שהדבר דרש חשיפה של לוחות בעלי שטח פנים גדול לייצור כמות מועטה יחסית של אנרגיה, אולם כיום מחלקות הפיתוח עובדות במרץ על ייעול התהליך והפקת יותר אנרגיה תוך ניצול שטח פנים קטן יותר. גם שימוש במקורות אנרגיה ירוקה נוספים קיים בארץ, לדוגמה מי הנהרות וחוות רוח לייצור אנרגיה. מקורות נוספים לאנרגיה חליפית הם חום שמקורו בפנים כדור הארץ ומגיע לפני השטח בסביבות הרי געש ופעילות גיאולוגית.
השקעה במקורות אנרגיה חליפית
בתי ההשקעות אינם מתעלמים מכיוון זה אליו פונה העולם, ובבתי השקעות רבים הקימו קרנות נאמנות שעיקרן הוא השקעה באנרגיה ירוקה: אלטשולר הקרן הירוקה, אקסלנס-נשואה אנרגיה אלטרנטיבית, פריזמה אנרגיה חלופית, מיטב אנרגיה ירוקה ואחרות. קרנות נאמנות אלו השיגו בשנה החולפת תשואה של כ- 20%-30%, למרות צניחתו של הדולר האמריקני. אפשרויות השקעה אחרות באנרגיה ירוקה היא באמצעות רכישת תעודות סל. ניהול תיקי השקעות מוצלח כולל תמיד רכיב של פיזור, אולם בתחום האנרגיה הירוקה הפיזור הוא חשוב במיוחד כיוון שקיים שוני כה רב בעולם בין המדינות השונות ביחס למדיניות ההשקעה והתמיכה בפיתוח אנרגיות ירוקות, וכן בגלל סוגי הפתרונות השונים המוצעים. שני מדדים ותעודות סל שכדאי להתייחס אליהן הן:
• PBW (PowerShares WilderHill Clean Energy) – תעודת סל הנסחרת בחו”ל ועוקבת אחר מדד האנרגיה הירוקה של חברת ווילדרהיל. המדד עוקב אחר 51 חברות העוסקות בתחום האנרגיה הירוקה על פתרונותיה השונים ובמגוון תחומים בינהם תעשייה, טכנולוגיה ותשתיות עם פריסת חברות על פני מדינות רבות בעולם. בארץ, תעודת הסל מבית מבט ECO עוקבת אחר מדד זה.
• TAN (Claymore/MAC Global Solar Energy) – תעודת סל העוקבת אחר מדד האנרגיה הסולארית הגלובלית באמצעות 26 חברות הפרוסות על תחומים ייצור חשמל, לוחות לתעשייה ולבית, ייעוץ, והפצה בפיזור גלובלי בו 33% מהחברות הן גרמניות, 32% סיניות, 23% אמריקניות והיתר משוויץ, נורווגיה וספרד.
נוסף על המדדים ותעודות הסל ניתן גם לרכוש מניות של חברות העוסקות בתחום, לדוגמה, בארץ חברות אורמת וזניט אנרגיה ירוקה.