האם שוק החשמל הסולארי עומד בפני מהפכת הציפוי הסולארי לקירות? חברת גרין סאן הירושלמית (GreenSun Energy) הודיעה לאחרונה כי פיתחה מודל חדשני של פאנל PV (פוטו וולטאי). באמצעות המוצר החדש, העובד על פטנט אופטי-פיסיקלי, מתאפשרת קליטה של קרינת השמש בצורה יעילה יותר מכל זווית.
הציפוי הסולארי החדש מאפשר, גם במצבים שבהם הקרינה נמוכה, נצילות גבוהה של ייצור חשמל סולארי בעזרת טכנולוגיית ריכוז קרינה. הנצילות הגבוהה תאפשר הוזלת מחיר עתידית של מערכות אנרגיה סולארית. טכנולוגיית ריכוז הקרינה החדשנית, המצויה בציפוי הסולארי, מבוסס על עבודתה של חוקרת האוניברסיטה העברית פרופ’ רנטה רייספלד. השיפור ביכולת ריכוז הקרינה מאפשרת התקנה אנכית של הפאנלים הסולאריים. היישום האפשרי של הציפוי הסולארי יכול להיות ציפוי שקוף לקירות או בתור “חלונות סולאריים”.

ציפוי סולארי לקירות
איך עובד הציפוי הסולארי – הפאנלים הפוטו וולטאים הנמכרים כיום בשוק בנויים בצורה של משטח זכוכית בעובי של 5 סנטימטר. מתחת למשטח הזכוכית מוצב תא סיליקון, גם הוא באותה המידה כמו הזכוכית, המבצע את ההמרה מקרינה לחשמל. השוני שמביא איתו הציפוי הסולארי החדשני הוא כזה – משטח הזכוכית המוכר עדיין קיים, אך הוא מצופה חומר פלסטי שקוף (הציפוי הסולארי). החומר החדשני, המכסה את הזכוכית, מפזר את הקרינה המגיעה למשטח מכל כיוון שהוא, במידה שווה אל ארבעת הפאות של המשטח מבלי שהוא (הציפוי הסולארי) קולט אליו את החום הנפלט מהקרינה. בארבעת הפאות של משטח הזכוכית מותקנים תאים סולאריים הממירים את האור המרוכז המגיע אליהן מקרינה לחשמל, בעזרת הציפוי הסולארי.
לציפוי הסולארי ישנם 3 יתרונות מרכזיים:
• חסכון בשטח התא הסולארי – שטח הפאות, עליהן נמצאים התאים הסולאריים היקרים בטכנולוגית הציפוי הסולארי, הוא כחמישית מהשטח הנדרש להפקת כמות אנרגיה זהה בפאנל רגיל. עלות תאי הסיליקון הסולאריים היא מרכיב מרכזי בעלות מערכת סולארית, וצמצום הכמות הדרושה במערכת כזו יוזיל את עלותה משמעותית.
• יעילות התאים הסולאריים – בשל הציפוי הסולארי, חום השמש המגיע אל הפאנל אינו מרוכז בתאים הסולאריים ובכך מגביר את יעילותם ועמידותם ונחסך הצורך במערכות קירור אקטיביות המוסיפה למחיר המערכת.
• שיפור ביכולת קליטת השמש מכל זווית- ציפוי הסולארי מאפשר קליטת שמש מפוזרת וממוקדת ביחד עם שיפור היכולת לקלוט שמש בתנאי עננות וביטול השימוש במערכות מעקב יקרות.
היתרון של הציפוי הסולארי, היכולת לקלוט שמש מכל זווית, פותח בפני הטכנולוגיה אפשרות ליישומים חדישים. בשל הציפוי הסולארי יהיה ניתן לשנות את צורת ההתקנה האופקית הסטנדרטית של פאנלים סולאריים ולהציבם בצורה אנכית. משמע, יהיה ניתן לנצל גם את דפנות המבנה ולא רק את קירותיו. יישום אפשרי של הציפוי הסולארי הוא בגורדי שחקים בהם ניתן יהיה לצפות את החלונות, התופסים שטח גדול, בציפוי הסולארי ובכך לייצר חשמל בקירותיהם האנכיים הגדולים. היכולת לצפות קירות בפאנלים סולאריים קיימת כבר היום אך כרוכה בעלויות גבוהות בשל הנצילות הנמוכה והתלות בשמשמכיוון אחד.
חברת גרין סאן, ממציאת הציפוי הסולארי לקירות, הגישה בקשה לרישום של 2 פטנטים בשנה האחרונה. כבר כיום מציעה החברה מודל אשר יוזיל משמעותית את ייצור החשמל בתאים פוטו-וולטאים המגיע ל 2.4 דולר לוואט לעומת 4.5 דולר במערכות סטנדרטיות כיום. ממציעת הציפוי הסולארי ממשיכה היום בפיתוח המוצר במטרה להופכו ליעיל יותר מבחינת הפרישה, ובעתיד יוכל הציפוי הסולארי לעבוד בנצילות של 20% ובעלות נמוכה יותר. חברת גרים סאן, הממוקמת בהר החוצבים בירושלים, הוקמה בשנת 2006.