ארובה סולארית מעניינת ביותר, בשל הטכנולוגיה שבה היא פועלת הוקמה לאחרונה באוסטרליה, בארץ הקנגורו, כן יבשת אוסטרליה הפכה להיות פורצת דרך בכל הקשור לארובות השמים הירוקות – אנרגיה סולארית ומערכות אנרגיה סולארית.

באוסטרליה באזור צחיח שבין מלבורן לסידני יש תהליך הפקת אנרגיה, וייצור חשמל ירוק או חשמל נקי שגם הוא ממקור אנרגיה הקשור לשמש ולקרניה.

מדובר ברעיון פשוט ביותר שפועל על פי עקרון שאוויר חם עולה למעלה. גם כאן יש לנו ארובה עצומת מימדים למעלה ממאה מטרים גובהה, באזור שכולו שטוח היא נראית למרחוק אך אינה פולטת דבר ענן כהה אלא גלי חום שנראים כתופעת “פטה מורגנה”.

הארובה בנויה בצורה של משפך הפוך ופועלת על עיקרון אוויר חם לייצור חשמל סולארי. אל בסיס הארובה מתוחים יריעות ניילון

עיקרון אוויר חם לייצור חשמל סולארי

עיקרון אוויר חם לייצור חשמל סולארי

ענקיות (הן מתוחות על גבי עיגול שקוטרו שמונה קילומטרים. הן פרוסות מטר וחצי מעל הקרקע וכך יוצרות מחסום בפני קרניי השמש בדרכן חזרה מהקרקע כלפי מעלה. עיקרון האוויר החם לייצור החשמל הסולארי הוא החום שנוצר בין הקרקע לבין יריעות הניילון מחפש את דרכו החוצה וכאן הוא פשוט מוצא את דרכו על הארובה שבראשה אוויר קר מאוד (גובה 100 מטר יותר) ולכן הוא נכנס לארובה ועולה מעלה בעוצמה כזאת שהוא מפעיל את כנפיה של טורבינה שנמצאת במרכז הארובה וטורבינה זו הופכת את התנועה הסיבובית לחשמל נקי. הפקת חשמל ירוק משימוש באנרגיה סולארית. במרבית השנה האזור כל כך חם שגם בלילה ממשיכה הטורבינה להסתובב. אך אליה וקוץ בה – עלות הקמת ארובה כזאת היא 700 מיליון דולר, אך מי שישקיע בהתחלה ייהנה מפעולתה מבלי להוסיף אגורה (או סנט אחד שחוק) כיוון שעלות הפעלת הארובה לאחר בנייתה היא אפס!

אם באוסטרליה בונים על גלי החום שפוקדים אותם כל שנה מחדש ועל עיקרון אוויר חם לייצור חשמל סולארי, מה נגיד אנחנו בארץ קטנה אך חמה להחריד. איך נוכל לגרום לאותם 700 מיליוני הדולרים להיראות כהשקעה מעשית, חשובה, עניינית ומיידית לטובת ייצור של חשמל סולארי ? כנראה שהתשובה היא לא פשוטה בכלל וייתכן שייקח זמן רב, אולי רב מידיי, עד שמגדל שכזה יפאר את קו הרקיע בישראל.