בין ישראל להולנד יש ים אחד, אלפי קילומטרים ושנות אור של התקדמות סביבתית. לא סתם אנו פונים כל פעם אל המדינה הצפה כדי לקבל השראה לאיך ניתן להתקדם בעשייה הסביבתית בישראל , וכל פעם אנחנו מגלים עד כמה המרחקים הם גדולים. השבוע התכנסו בת”א מספר מומחים הולנדים לבניית בית ירוק כדי לחלוק עם הקהל המקצועי הישראלי את ניסיונם בתחום. המפגש אורגן ע”י שגרירות הולנד בישראל וחברת ביונד ביזנס המייעצת לעסקים בתחום. השגרירות ההולנדית ברמת גן מחויבת כבר כמה שנים לקידום תחום איכות הסביבה וזה הכנס הרביעי אותו היא מארגנת. אין ספק שלנו זו הזדמנות של ממש לשבת בלב הסיטי הרמת גני ולשמוע מומחים הולנדים מבלי לשלם את כרטיס הטיסה לאמסטרדם וחזרה.
ראשון הדוברים היה סטפן ואן אופלן שהוא המנכ”ל של המועצה ההולנדית לבנייה ירוקה. מועצות שכאלו צצות כיום בכל רחבי העולם והם מהוות את הסנונית המבשרת את בוא הרגולציה בתחום. זוהי התאגדות וולונטארית של עסקים וארגונים אחרים אשר מייצרים סטנדרטיזציה בתחום הבנייה הירוקה’ הבית הירוק ואנרגיה סולארית. המועצה ההולנדית הוקמה לפני שנתיים ואז היו בהולנד שמונה תקנים שונים לבניית בית ירוק. כאן בישראל הבעיה היא קצת שונה.. אין לנו אף תקן. אמנם יש את התקן 5281 של מכון התקנים אבל מאז ההכרזה שלו ב 96 זכו רק שלוש מבנים לקבל אותו והלכה למעשה הוא פשוט לא מתרומם. שלא נדבר על כך שיש עליו לא מעט ביקורת מקצועית. בעולם יש לא מעט תקנים שהבולט בניהם הוא ה LEED האמריקאי. ההולנדים החליטו לאמץ תקן אחר שנקרא BREEAM.
בסופו של דבר על התקנים האלו מייצגים מערכת מורכבת ורחבה הכוללת לא רק את התקן המקצועי עצמו אלא גם מערכי חינוך והסברה רחבים, קידום תקינה וחקיקה ומערך הסמכות מסודר ונגיש לבניית בית ירוק. זה אינו המצב בישראל. יאמר לזכותה של המועצה הישראלית לבנייה ירוקה שהיא עושה בימים אלו מאמצים כבירים כדי לייצר אלטרנטיבה טובה יותר לתקן לבית ירוק וזאת תוך כיום דיאלוג ושיח עם גורמים מעורבים רבים. נקווה שיצליחו…
סטפן תאר את תהליך הקמת המועצה בהולנד, דרך פעילותה ואת גישתה העסקית המתבססת על צרכי השוק והיכולת של משקיעים להעריך ולשלם יותר עבור נכסים בתים ירוקים שהם בני קיימא. גם כאן אנחנו עדיין די רחוקים מכך. לאחר סטפן עלו שורה של אדריכלים ואנשי תכנון אשר הציגו מכוון של פרויקטים סביבתיים המיושמים היום בהולנד ובכל רחבי העולם בנושא הבית הירוק.
אכן הדרך היא עוד רחוקה ובישראל נושא הבית הירוק תקוע עמוק בבוץ אבל מפגשים מקצועיים מסוג אלו מראים שניתן גם להתנהג אחר וכשיש חזון אז נוצרת מציאות טובה יותר. אז אולי החזון ההולנדי הוא זה אשר יוציא את המציאות הישראלית מהבוץ…
הכותב הינו מנכ”ל משותף ויועץ סביבתי בחברת ביונד ביזנס – ליעד אורתר