בבסיסה של כל מערכת אנרגיה סולארית יש כמובן את הפאנלים הסולאריים, אותם קולטים פוטו וולטאיים שקולטים את קרני השמש ואת האנרגיה האצורה בהם והופכים אותה לזרם חשמלי שניתן לשימוש. מעבר לייצור החשמל והמרתו לחשמל ירוק זמין לצרכן, כל מי שמחזיק מערכת סולארית יודע את חשיבותו של מונה החשמל במערכת, ואת ההשפעה שיש לנתונים שהוא מספק על יעילותה של המערכת כולה.

רוב מוני החשמל בישראל מיוצרים בחו”ל וכולם עוברים את אישור חברת החשמל טרם חיבורה לרשת.

מונה חשמל

מונה חשמל כשמו כן הוא, מונה את החשמל המיוצר במערכת הסולארית ויודע לספק את המידע לבעל המערכת, לחברה המתקינה ולעיתים גם ליצרני המערכת בחו”ל. מונה חשמל סולארי יודע לאמוד את כמות החשמל המיוצר על ידי המערכת הסולארית ואת כמות החשמל שהוזרמה לרשת החשמל ועל כך מתוגמל בעל המערכת מחברת החשמל. מונה חשמל סולארי חייב לעמוד בתקנים בינלאומיים וכמובן לעבור את הבדיקה של חברת החשמל שמאשרת את השימוש במונה החשמל על מנת לשלם את מחירו ליצרן החשמל הירוק.

בעידן בו מערכות חשמל סולארי מותקנות על גגות מסחריים ופרטיים, מותקנות מערכות גדולות של עשרות קילו וואט וכן מערכות קטנות של עד 4 קילו וואט, ישנה חשיבות נוספת למונה החשמל הסולארי – הוא מספק את הנתונים של ייצור החשמל לבעל המערכת ומשווה את הנתונים עם נתוני היצרן להפקת חשמל. במקרה שכזה,אם המערכת מיועדת לייצור 200 קילו וואט לשעה באור יום מלא ומוזרם לרשת החשמל רק 100 קילו וואט שעה, נדלקת נורה אדומה שדורשת בדיקה מקיפה של המערכת הסולארית על מנת לבדוק היכן נפגמים ייצור או הזרמת החשמל.

מונה חשמל קיים בכל בית בישראל רק שהוא עושה את הפעולה ההפוכה וידוע בשם, שעון חשמל. אותו שעון חשמל מדווח לחברת החשמל בכמה חשמל השתמש הלקוח ובמכפלה של עלות הקילו וואט שעה לצרכן יש את חשבון החשמל החודשי.

מונה חשמל במערכת סולארית עושה את אותה פעולה רק הפוך, הוא סופר כמה קילו וואט שעה מוזרם לרשת, במכפלה של מחיר החשמל הירוק ללקוח, מתקבל פעם בחודש צ’ק מחברת החשמל ליצרן.